5 Kasım 2016 Cumartesi

Kasım 05, 2016 tarihinde, tarafından

Seyahat Yardımcısı : Zanzibar (Tanzanya)

zanzibar stone town afrika

Tanzanya'nın baharat ve deniz turizmi merkezi, Hint okyanusundaki beyaz kumsallı cennet, 'zencilerin sahili' anlamına gelen özerk bölge; Zanzibar.

Adaya ülkemizden aktarmasız uçuş bulunmuyor. Tanzanya'daki Darüsselam veya Kilimanjaro'dan, ya da Katar, Umman, Dubai gibi Arap ülkeleri üzerinden tek aktarma yaparak ana ada olan Unguja'daki Abeid Amani Karume Havaalanı'na varılabilir. Buradan şehir merkezi Stone Town'a taksi, paylaşımlı taksi ve dala-dala adı verilen minibüsler ile ulaşılabiliyor. Konaklama için genellikle adanın uzak kuzey ve güney sahilleri tercih edildiğinden bu bölgelere otelin ayarlayacağı araçlardan fiyat almakta fayda var. Havaalanı taksileri, adadaki en uzak bölgeye yaklaşık 50 dolar fiyat teklif ediyorlar. Tanzanya Şilini ile bu fiyat daha düşük oluyor. Bu nedenle adaya gelmeden önce bir miktar yerel para bulundurmakta veya havaalanından şilin temin etmekte fayda var.

zanzibar stone town afrika
Darüsselam'dan kalkan uçaklar genellikle 10 yolcu kapasiteli, alçaktan uçan uçaklar. Yaklaşık 25 dakikalık bir yolculuğun ardından Zanzibar'a ulaşılıyor

Merkez Stone Town'da en dikkat çeken yapı günümüzde tarih ve kültür müzesi olarak kullanılan Beit el-Ajaib (House of Wonders). Sahil kıyısında yer alan bina, devlet törenlerinin düzenlendiği bir resepsiyon salonu olarak inşa edilmiş. Adadaki elektrik ve su teşkilatının olduğu ilk yapı olması sebebiyle bu ismi almış.

zanzibar stone town afrika beit el-ajaib
Beit el-Ajaib, 2014 yılı sonunda bakıma alınmış ve 2 yılı aşkın bir süredir sadece dışarıdan gözlenebiliyor

Beit el-Ajaib'in bitişiğinde Ngome Kongwe (Arab Fort), tam karşısında ise Forodhani bahçesi yer alıyor. Arab Fort, Portekizlilerin adadaki egemenliğine son veren Ummanlılar tarafından, olası saldırıları engellemek amacıyla inşa edilmiş, daha sonraları hapishane ve kışla olarak kullanılmış. Günümüzde ise restore edilerek açık hava tiyatrosu olarak ziyaretçilere açılmış. İçeride ayrıca çok sayıda el sanatları ve baharat dükkanları, turizm acente büroları yer almakta. Forodhani bahçesi, gündüz küçük sakin bir park iken gün batımının ardından adıyla örtüşecek şekilde (forodhani : gelenek) Swahili, Hint ve Zanzibar yöresel yiyeceklerinin satıldığı bir markete dönüşüyor. Farklı ve ucuz bir akşam yemeği denemek için güzel bir alternatif.

zanzibar stone town afrika forodhani gardens ngome kongwe
Forodhani bahçesi ve arka kısımda Ngome Kongwe. Bahçenin ortasındaki bu podyum, sultan askeri bandosunun topluluğa müzik dinletisi yaptığı yer olarak kullanılmış

Zanzibar'ın tarihinde kötü bir ün bulunuyor : köle ticareti. Yakın tarihimize kadar, Afrika'nın çeşitli yerlerinden toplanan köleler buradan çeşitli ülkelere satılmaktaymış. Bu köleliğin izlerinin görülebildiği en önemli yer Stone Town'daki Tarihi Köle Pazarı. Beit el-Ajaib'in birkaç blok arkasında bulunuyor. Giriş ücreti 5 dolar ya da 7,000 Tanzanya Şilini. Bir rehber eşliğinde, içerideki zindanlar ve Anglikan Katedrali gezilebiliyor. Dar ve havasız zindanlarda köleler günlerce aç ve susuz bırakılarak dayanıklılık testinden geçirilmekteymiş. 19. yüzyılda köle marketi kapatıldıktan hemen sonra, Hristiyan misyonerler tarafından satın alınarak içine katedral inşa edilmiş. Katedralin hemen bitişiğindeki çukurun içinde, birbirlerinin boyunlarına zincirle bağlanmış kadın-erkek-genç-yaşlı her kesimden kölelik mağdurlarına ithafen dikilmiş beş köle heykeli bulunuyor.

zanzibar stone town afrika slave market anglican church
Bölgedeki görevli tur rehberi ayrıca para istemiyor, dileyen bahşiş verebiliyor

Bazı iddialara göre Zanzibar'da köleliğin izlerinin günümüze kadar yansıdığı diğer bir yer ise St. Monica pansiyonunun bodrum katı. Soğuk, rutubetli dar pencereli odalarda onlarca kölenin zincire vurulu şekilde bulunduğu söyleniyor. Diğer bir görüş ise burasının köleliğin kaldırılmasından daha sonra inşa edildiği yönünde.

Zanzibar'da köleliğin sonlandırılmasında, batılılara yaptığı konuşmalarla büyük pay sahibi olan İskoç misyoner/kaşif David Livingstone adada saygıyla anılmakta. Ölümünün ardından iç organlarının gömüldüğü yerdeki ağaç, Anglikan Katedrali'ndeki çarmıhta kullanılmış. Ayrıca son keşfini yapmak için çıktığı Zanzibar'daki ev, Livingstone Evi olarak bilinmekte, günümüzde turizm ofisi olarak kullanılmakta.

Adanın yetiştirdiği ünlü bir isim de var : Farrokh Bulsara, bilinen adıyla Freddie Mercury. Queen grubunun efsanevi sesinin doğduğu söylenen ev Stone Town'da, Arab Fort yakınlarında yer alıyor ancak dışarısından fotoğraf çekmek dışında bir özelliği bulunmuyor.

zanzibar stone town afrika freddie mercury queen
Bulsara ailesi birçok kez ev değiştirdiğinden yerel halka sorulduğunda farklı evler gösterilebiliyor

Stone Town'ı meşhur kılan özelliklerinden biri de, bölgeye adını da veren tarihi taş evleri ve dar ara sokakları. Yerel halkın arasında sokaklarda yürümek, evlerin çoğundaki tahta kapılardaki sanatsal süslemeleri görmek gerek. Bölge, uzun süre Arap, Afrika ve Hintlilerin etkisinde kaldığından evler de bu kültürleri yansıtıyor. Balkonlu evler genellikle Hint kültürüne ait. Hint kültürünü yansıtan diğer bir farklılık kapılarda kendini belli ediyor. Ülkelerindeki fil tehlikelerinden korunma güdüsünden dolayı burada da sivri oymalı işlemeler tercih etmişler.

zanzibar stone town afrika streets
Bazı sokak aralarında dükkanlarda Afrika'ya özgü hediyelik eşyalar (maskeler, resimler, kıyafetler ve Afrika'nın meşhur bao oyunu) bulmak mümkün. Ayrıca şeker kamışı suyu satıcıları da civarda sıkça görülebiliyor

Stone Town içerisinde gezilebilecek daha birçok müze ve tarihi yapı bulunuyor. Peace Memorial Museum (Beit El Amani)Palace Museum (Beit al-Sahel), Hamamni BathsSaint Joseph's Katedrali bunlardan bazıları. Adanın müslüman yoğunluklu olması sebebiyle birçok cami de gezi rotası içerisinde yer alabilir. Ayrıca Stone Town'a nispeten uzak bazı bölgelere günlük turlar düzenleniyor. Baharat turları en yaygınlarından. Afrika'nın en eski baharat üretim yerlerinden olan Zanibar'da tarçın, zerdeçal, karanfil, karabiber üretiminin yapıldığı yerler için rehberli turlara katılınabilir. İçerisinde kırmızı colobus maymunlarına ve mangrov ağaçlarına sıkça rastlanan Jozani Orman turu, Jozani ormanı yakınlarındaki kelebek merkezi gezisi, eskiden mahkumların ve kölelerin tutulduğu, günümüzde dev kara kaplumbağaları ile ünlü Prison Adası turu, güneyde yunusları rahat gözlemlemek için düzenlenen dalgıçlık turu vakti olanların deneyebileceği aktiviteler arasında üst sıralarda yer alıyor.

Şüphesiz, Zanzibar'a gelmenin asıl amacı tropikal ikliminden faydalanıp sakin ve keyifli bir deniz keyfi yaşamak. Bembeyaz kumsallara sahip adada konaklanabilecek çok fazla alternatif bulunuyor. Kuzeyde Nungwi ve Kendwa, kuzey doğuda Matemwe ve Kiwengwa, doğuda Bwejuu ve Paje, güneyde Kizimkazi sahilleri oldukça popüler.

zanzibar stone town afrika beach pingwe
Doğudaki Pingwe sahili az bilinen eşsiz güzelliklerden

Zanzibar'da denizin tadını çıkarırken gelgit olaylarına dikkat etmek gerekiyor. Günde iki kez, farklı saat dilimlerinde meydana gelen gel-gitlerin güncel takvimi için internette "tide schedule zanzibar" şeklinde arama yaparak tatil planını gözden geçirmekte vermekte fayda var. Denizin çekildiği zamanlarda ortaya çıkan görüntü, deniz canlıları görülmeye değer. Bu sırada denizden taş ve canlıları toplayan yerel insanları, avlanan kuşları görmek de mümkün.

Her ne kadar Zanzibar denince akla sadece Unguja kara parçası gelse de kuzey ada bölgesi Pemba da Zanzibar içerisinde yer alıyor. Burası Zanzibar'ın baharat üretiminin çoğunluğunun yapıldığı ve derin çukurları sebebiyle birçok dalış bölgesine sahip bol yeşilli bir ada. Unguja'ya nispeten çok daha sakin bir yerleşim yeri olan Pemba'ya Darüsselam'dan veya Unguja'dan feribot ve uçakla ulaşılabilir.


GENEL TARİH

İlk olarak Araplar tarafından keşfedildiği bilinen Zanzibar, 16 ve 17. yüzyıllarda Portekizlilerin egemenliğine geçmiş. Ardından tekrar Arap (Umman) hakimiyeti altına girerek önemli bir konuma gelmiş ve adadaki birçok tarihi eser bu dönemde inşa edilmiş. Hükümdar Said bin Sultan'ın ölümünün ardından ada 19. yüzyılda İngilizlerin himayesine geçmiş. Bu sürede Hint tüccarların da ilgisini çeken Zanzibar, çok sayıda Hint esere de sahip olmuş. 1961'de dönemin Arap yoğunluklu Tanganika Cumhuriyeti'ne bağımsızlık verilmesinin ardından 1963'te kısa bir süre Tanganika'ya bağlanmış. 1964'deki Afrikalı yerel devrimciler tarafından başlatılan Zanzibar Devrimi'nin ardından hükümet devrilmiş ve ada özerk bir konuma kavuşmuş.
Devrimin ardından Tanganika ve Zanzibar, Tanzanya adı altında tek bir devlet olarak hüküm sürmekte, Zanzibar kısmı hariç ülkenin kalanı halen Tanganika olarak da bilinmekte.

zanzibar stone town afrika

      edit

0 yorum:

Yorum Gönder