8 Temmuz 2015 Çarşamba

Temmuz 08, 2015 tarihinde, tarafından

Seyahat Yardımcısı : Bratislava (Slovakya)


Slovakya'nın küçük başkenti, Viyana'nın komşusu, günübirlik gezilerin gözdesi  : Bratislava

Türkiye'den aktarmasız uçuş bulunmuyor bu kente. Genellikle Viyana ve Budapeşte gezilerinin arasına farklılık olarak eklenen bir rota Bratislava. Viyana'dan trenle 1 saat 15 dakika, Budapeşte'den 2 saat 45 dakika uzaklıkta yer alıyor. Viyana'dan trenle ulaşımda gidiş-geliş 16 euro'luk bir ücreti bulunuyor.

Tren istasyonu Hlavná Stanica'dan indikten sonra Pražská ve ardından Štefánikova caddelerini yürüyerek Slovakya Başkanlık Sarayı'na (Grassalkovich Palace - Prezidentský Palác) ulaşılabilir. Bratislava'nın turistik kısmı buradan itibaren başlıyor. Rotadan sapmadan yürümeye devam edince ileride yeşil kubbeli yüksek yapı Michael's Gate görünecektir. Şehrin ayakta kalmış en eski yapılarından olan bu kulenin altından geçerek Old Town denen turistik bölgeye giriş yapılabilir.


Çok sayıda cafe ve restorandan oluşan ara sokakları dolaştıktan sonra ister istemez ana meydan Hlavné Námestie ile karşılaşılır. Régi Brassói Városháza (Old Town Hall) Belediye Sarayı ve Maximiliánova Fontána (Roland Fountain) adı verilen süs havuzu da bölgenin en kalabalık ve en hareketli bu meydanında yer almaktadır. Belediye Sarayı, kulesi ve içerisinde yer alan müzesi ile vakit geçirmek için iyi bir alternatif olabilir. Süs havuzunun tepesinde Kutsal Roma İmparatoru II. Maximilan'a ait heykel bulunmaktadır. Meydanda Schöner Náci heykeli ve biraz ilerisinde Čumil (Man at Work) heykeli de dikkat çekmektedir.

Bratislava'nın meydanından Belediye Sarayı ve Roland Çeşmesi manzarası

Old Town Hall'ın içerisinden geçerek Primate's Square Meydanı'na, oradan da Primaciálny Palác (Primate's Palace) konağına ulaşılır. Günümüzde çeşitli resmi davetlerde ve kültürel aktivitelerde kullanılan bu tarihi bina, turistlerin ziyaretine açıktır.

Primate's Palace ve önündeki meydan kentteki en kalabalık ikinci meydandır

Primate's Palace'da düzenlenen aktivitelerden bir tanesi

Şehrin en popüler mekanlarından biri de Hviezdoslavovo Námestie (Hviezdoslav Square) meydanı ve burada bulunan Slovenské Národné Divadlo (Slovak National Theatre) binasıdır. Konumu ve ihtişamlı yapısı ile göze çarpan bu binada opera, drama ve bale gösterileri izlenebilir. Güncel program için şu adrese bakılabilir.

Hviezdoslav Square'den Ulusal Tiyatro Binası görünümü

Bol ağaçlı, geniş caddeli Hviezdoslav Square'da yemek için çeşitli restoranlar, alışveriş için hediyelik eşya satıcıları bulunmaktadır. Tiyatro Binası'nı arkaya alıp bu caddeyi boylu boyunca yürüyünce yolun karşısındaki tepede Bratislavský Hrad (Bratislava Kalesi) göze çarpar.

Kale, mimari bakımdan pek görkemli olmasa da Bratislava'yı tepeden görmek için ideal bir noktadadır. Eski kent manzarası haricinde Tuna Nehri ve Most Slovenského Národného Povstania / Most SNP (Bridge of the Slovak National Uprising / UFO Bridge) bu bölgeden rahatlıkla seyredilebilmektedir. Kalenin içersinde ücretli bir müze ve girişinde yakın kale restoranı da yer almaktadır.

Kalenin yanında yer alan park, yorulanlar için güzel bir dinlenme noktası

 Bratislava Kalesi'nden şehir merkezi manzarası

Bratislava Kalesi'nden Tuna Nehri ve UFO Bridge manzarası

Tek gün gezmeye yetecek bu şehirde bu yerlerin haricinde Kostol Svätej Alžbety / Modrý Kostolík (Church of St. Elisabeth / Blue Church), Kostol Svätého Jána z Mathy (Trinitarian Church of Bratislava), Katedrála Svätého Martina (St. Martin's Cathedral) de görülmeye değer yerlerdendir.
      edit

0 yorum:

Yorum Gönder