27 Mart 2015 Cuma

Mart 27, 2015 tarihinde, tarafından

Seyahat Yardımcısı : Kazablanka (Fas)


Fas'ın tarih, kültür ve palmiye cenneti, okyanus kıyısı beyaz şehir; Kazablanka.

İstanbul'dan 5 saat süren bir uçuş sonrası Mohammed V Havaalanı'na ulaşılıyor. Gidiş-dönüş 300 euro civarında uçak bileti bulmak mümkün. Ülkeye vize yok, sadece uçakta dağıtılan veya güvenlik alanına girmeden önce temin edilebilen forma nerede kaç gün kalınacağı bilgilerini girerek pasaport kontrol görevlisine teslim etmek gerekiyor.

Havaalanından Kazablanka'nın merkezi olarak tanımlanabilecek Old Medina ve sahil kıyısı bölgesine taksi veya trenle ulaşılabiliyor. Taksi ile 25 dakika süren bir yolculuk ile (trafik olduğunda 45 dakikayı bulabiliyor) 300 dirhem ödeyerek ya da trenle 40 dakika gibi bir sürede 40 dirhem ödeyerek seyahat edilebiliyor. (2015 koşullarında dirhemin onda biri kadar euro harcandığı şeklinde hesap yapılabilir) Şehirler arası ulaşımda da ilk akla gelen trenlerde birinci veya ikinci sınıf tipte bilet satılıyor. Daha ekonomik olan ikinci sınıfta seyahatin konforsuz olduğu söylenemez. Trenlerin tek olumsuz özelliği rötar yapmaları. Bazen kalkış saatinden 20 dakika sonra dahi gelmemiş olabiliyor. Zamanlamayı trene bağlı yapmamak daha stressiz olacaktır.

Merkezde toplu taşıma araçları otobüs ve tramvay. Tramvay şehirdeki merkezi noktalara ulaşmak için oldukça yararlı. Şehrin sevimli araçları petit taksiler ile de ulaşım sağlanabiliyor.

Old Medina bölgesi şehrin beyaz yapısının korunduğu, eski kültürün halen hüküm sürdüğü sahil kenarındaki bölgenin adı. çoğu yerde ekmek/gözleme yapan insanlara, seyyar arabada balık satanlara, canlı tavuğu 2 dakika içerisinde boğazlayıp yüzen kasaplara rastlanabiliyor.



Medina bölgesinde sahil tarafına bakan kısımdaki restoranlar yemek yemek için en meşhur yerlerden. Casablanca filminde adı geçen bardan esinlenerek açılmış Rick's Cafe de bu bölgede yer alıyor. İçersi oldukça güzel dekore edilmiş bu restoranda ekranlarda sürekli olarak Casablanca filmindeki sahneler gösterilmekte, akşamları piyano dinletisi sunulmakta. Güzel bir yemek, içki ve tatlı kişi başı yaklaşık 350 dirhem tutuyor.

Korniş adı verilen sahilde okyanus kenarında uzunca bir yürüyüş yapılabiliyor. Kıyıda bölgenin en meşhur yapısı, dünyanın en büyük camilerinden biri olan II. Hasan Camisi yer alıyor. Genel Fransız mimarisinin uygulandığı, köşeli minareye sahip bu caminin yaklaşık 25,000 kişinin aynı anda ibadet edebileceği kapalı alanına rahatça girmek için turist izlenimi vermemek gerekiyor. Cami görevlileri tarafından turist olduğu fark edilenlerden giriş öncesi kelime-i şahadet getirmesini, bazen de fatiha suresini okumasını bekliyorlar.


Fas'ta ibadet saatleri dışında genellikle camilerden içeri girmeye izin vermiyorlar. Burası için de aynı durum söz konusu. Müslüman olmayan bir turist, cami içerisine girmek için namaz vakitlerini takip edip kelime-i şahadet getireceği için küçük çaplı müslüman olmuş sayılabilir.

Seyyar satıcılardan 2 dirhem gibi bir fiyata alınacak haşlanmış nohut veya patlamış mısır ile sahilde yürüş yapmaya devam etmek, güneşin batışını bu bölgeden izlemek oldukça keyifli olacaktır.

Kazablanka merkezde iç kısımlara doğru girildiğinde daha modern yapılarla karşılaşmak mümkün. Şehrin en yeşil bölgesi Arap Birliği Parkı bu bölgede yer alıyor. Park, içerisindeki terk edilmiş lunaparkı ile, kenarlarda petanque oynayan insanları ile, yakınında yer alan Sacre Coeur katedrali ile görülmeye değer yerlerden biri.

Şehir genel olarak yürüyerek gezilebilecek büyüklükte. Bir gecesini görüp 2 gün ayırmak burası için yeterli olacaktır. Tajin ve kuskus Fas'ın en meşhur yemeklerinden. İçecek olarak da nane çayı ve casablanca birası oldukça popüler. Şehirde insanlar çoğunlukla Fransızca ve Arapça konuşuyor. Bu yüzden yerel satıcılarla İngilizce anlaşmakta zorluk yaşanabiliyor. Restoranlarda ve toplu taşıma gişelerinde ise İngilizce konusunda sıkıntı olmuyor. 

Bir demlik nane çayının fiyatı 10 ile 25 dirhem arasında değişiyor.


      edit

0 yorum:

Yorum Gönder