13 Ağustos 2016 Cumartesi

Ağustos 13, 2016 tarihinde, tarafından

Seyahat Yardımcısı : Tanzanya

zanzibar tanzanya jambo safari

Afrika'nın doğusunda, Hint Okyanusu kıyısında bulunan, Tanganika Cumhuriyeti ve Zanzibar'ın birleşmesiyle kurulmuş doğa harikası güzelliklere sahip ülke : Tanzanya.

İstanbul'dan Darüsselam ve Kilimanjaro'daki havaalanlarına yaklaşık 7 saat süren aktarmasız uçuşlar bulunuyor. Bu havaalanlarından Zanzibar adasına gitmek için Darüsselam, safari turu için ise Kilimanjaro ulaşım açısından daha uygun olacaktır. Türk turistlere kapıda vize uygulaması bulunuyor. Vize işlemleri için havaalanına geldikten sonra "I need visa" tabelasındaki gişedeki görevliye pasaport ve uçakta dolurulan formlardan pasaport bilgilerini içereni teslim edilip 50$'lık vize ücreti ödeniyor. Ardından başka bir görevlinin fotoğraf çekip vizeyi bastırıp pasaporta yapıştırmasıyla Tanzanya'ya giriş hakkı elde edilmiş oluyor. İşlemler sonrasında "I have visa" tabelasının oradaki güvenlik kontrolünden geçip uçakta doldurulan diğer formu teslim edip parmak izi vererek ülkeye giriş yapılabiliyor.

Ülkeye gelmeden aşı yaptırmak zorunlu değil. Yine de tedbiri elden bırakmamak için, Türkiye'deki herhangi bir Seyahat Sağlığı Merkezi'nden randevu alarak sarı humma aşısı vurulabilir, gerekli bilgiler alınabilir. Sarı humma aşısı ücretsiz olarak yapılmaktadır. Aşı vurulduktan sonra doktor tarafından verilen aşı karnesini Tanzanya'ya götürmekte fayda bulunuyor. Aşı haricinde, sıtma için doktordan alınacak reçete ile yaklaşık 4 hafta boyunca kullanılacak bir ilaç da eczanelerden alınabilir. Seyahatten 2 gün önce ilaca başlayınca etkisini göstereceği belirtiliyor.

Tanzanya gezisinin turistler açısından iki cezbedici yanı bulunuyor. Birincisi, ülke  sınırları içerisinde yer alan meşhur Serengeti düzlükleri, diğeri de Zanzibar adası. Safari için tek günlükten başlayıp birkaç hafta sürebilen çeşitli turlara katılmak gerekiyor. 

serengeti safari tanzanya
Turlar, bölgeye yakın Arusha şehrinden başlayarak, çoğunluğunun Toyota Landcruser olduğu 4x4 araçlarla gerçekleştiriliyor. Turlar haricinde Safari bölgesine girmeye izin verilmiyor. Araçtan inmek de yasak

Tur içerikleri, fiyatlar ve rezervasyon işlemleri için safaribookings adresine bakılabilir. Buradan seçilecek tur için tur yetkilisiyle e-posta üzerinden iletişime geçip gezilecek yerler, araçtaki yolcu sayısı, kalınacak ev tipi, havaalanından karşılama gibi içerikler özelleştirebilir. Tur içeriğine bir Masai köyü gezisi eklemek de bu tercihler içerisinde sayılabilir. Yetkili ile anlaştıktan sonra turu garantilemek için çoğunlukla bir miktar kapora ödemek gerekiyor. Bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Arusha şehrine geldikten sonra da tur bulmak mümkündür, ancak turu önceden ayarlamakta fayda var.

Bölgeyi daha rahat gezebilmek için en az 2 günlük turlardan ayarlamak gerek. Tur içeriğine konaklama ve yemek de dahil.  Konaklama için otel veya çadır tercih edilebilmekte. Çadırlar, özel kamp bölgelerinde yer almakta ve oldukça güvenli. Yemek için restoranlar yok. Konaklama bölgelerinde bulunan mutfaklarda yemek saatlerinde her turun görevlendirdiği aşçı, pişirdiği öğle/akşam yemeğini ve hazırladığı kahvaltıyı müşterilerine sunmakta. Bunun için her araçta yemek malzemeleri, içecekler, masa ve çadır yer alıyor. Tur aşçısı, Arusha'dan safari bölgesine yapılan yolculukta araçta yolculara eşlik ediyor.

serengeti safari yemek tanzanya
 Tur yemekleri oldukça lezzetli ve doyurucudur

Safari bölgesi olarak turistlerin ilk tercihi Serengeti. Bunun haricince Ngorongoro krateri ve Tarangire Milli Parkı da çok sayıda turist çeken bölgeler. Birkaç günlük turlar Serengeti dışında bu bölgeleri de içermektedir.

Safari bölgesinde turistlerin yanında dürbün (x10 yeterli), güneş kremi, sinek kovucu ve geceleri için el feneri bulundurması kesinlikle tavsiye ediliyor. Çadırda konaklamalarda kamp bölgesinde tuvalet ve ılık duş imkanı bulunuyor ancak havlu, sabun ve şampuan da getirmek gerek. Parklarda telefonlar hemen hemen her bölgede çekiyor.

Safari süresince araçtan inmeye izin verilmiyor. Geniş düzlüklerde araç içinde ilerlerken bir hayvana rastlandığında araç duruyor ve pencereden veya aracın açılabilir tavanından bu hayvanları seyretme imkanı elde ediliyor. Safari araçlarının lastikleri bölge koşullarına çoğunlukla dayanamayıp patlıyor. Ancak bu lastik değiştirme sırasında araçtan inerek fazla uzaklaşmadan etraf gezilebiliyor.

Şoförler, bir hayvan gördüklerinde yakındaki araçlara telsizle bildiriyor, diğer araçları da yanlarına çekiyorlar. Bunun dışında etrafı iyi bilen, keskin gözleri olan şoföre denk gelmek şans işi. 

Safari sonunda şoför ve aşçı için, sunulan hizmetin kalitesine göre bir miktar bahşiş de ödeniyor.

serengeti hayvanlar animals tanzanya
Serengeti içerisine görülebilecek hayvanlardan bazıları : aslan, leopar, ceylan, impala, su aygırı, zürafa, zebra, timsah, gergedan ve çeşitli kuşlar


Zanzibar ise bir tatil adası. Burası denize girmek ve dinlenmek için tercih ediliyor. Adanın birçok noktasında yer alan uygun fiyatlı kıyı otellerinde oldukça sakin ve keyifli bir tatil geçirilebilir.

zanzibar tanzanya


TANZANYA HAKKINDA KISA BİLGİLER

Ülkenin para birimi Tanzanya şilini. Dolar da birçok yerde geçiyor ancak şilin olarak yapılan alışverişler daha ekonomik olacaktır. Yaklaşık 2200 şilin 1 dolara denk gelmektedir. 

Resmi dil Svahili, ülke genelinde en çok kullanılan dil. Bunun haricinde yerel halk genelllikle İngilizce bilmiyor. Jambo (Selam) ve Karibu (Hoşgeldiniz), turistlerle iletişime geçmek isteyen yerlilerin en sık kullandığı sözcükler. 

Ülkede trafik soldan akmaktadır.

Ülkede 3 girişli prizler bulunmakta, ancak Türk tipi fişler bu prizlerde sorunsuz çalışmaktadır.
      edit

0 yorum:

Yorum Gönder