Ülkenin en kalabalık şehri, Hint Okyanusu kenarındaki ekonomik merkez, 'huzur mekanı' anlamına gelen eski başkent : Darüsselam.
Şehir, turistik olarak çok gelişmiş sayılmaz. Genellikle Türkiye - Zanzibar Adası gezilerinde bir ara durak olarak tercih ediliyor. İstanbul'dan Darüsselam'a aktarmasız uçuşlar bulunuyor. Tanzanya hakkında faydalı olabilecek bilgiler için şuradaki adrese bakılabilir.
Şehir, turistik olarak çok gelişmiş sayılmaz. Genellikle Türkiye - Zanzibar Adası gezilerinde bir ara durak olarak tercih ediliyor. İstanbul'dan Darüsselam'a aktarmasız uçuşlar bulunuyor. Tanzanya hakkında faydalı olabilecek bilgiler için şuradaki adrese bakılabilir.
Havaalanından şehir merkezine otobüslerle veya taksi ile ulaşılıyor. Otobüsler, havaalanının 500 metre kadar dışında, ana yol kenarında yer alıyor. Fiyatı oldukça makul; yaklaşık 200 Tanzanya şilini. Elde valizlerle yol kenarında otobüs beklemek pek makul olmazsa taksi diğer bir seçenek. Taksiler, alternatifi az olduğu için buradan şehir merkezine, şehir merkezinden havaalanına istedikleri ücretin neredeyse iki katını (60,000 Tanzanya şilini) isteyebiliyorlar ve bunun sabit fiyat olduğunu söylüyorlar. Biraz pazarlık yaparak fiyat düşürülmeli. Bunun yerine, kalınacak otel ile iletişime geçerek bir araç ayarlamalarını sağlamakta fayda var. Otobüsle yaklaşık 45, taksiyle yarım saatlik bir yolcuğun ardından şehir merkezine varılabiliyor.
Darüsselam'da fazla turistik bir yer yok. Gezilecek yerleri de çoğunlukla yürüme mesafesinde. Biraz uzak yerler için tuktuk (yerliler bajaj diyorlar) kiralanabilir. Dala-dala denen minibüslerle de merkezi yerlere gidilebiliyor. En bilinen yerleri ulusal müzesi ve sahil şeridi.
Darüsselam Ulusal Müzesi, Tanzanya'daki beş ulusal müzeden bir tanesi. Birleşik Krallık eski hükümdarı 5. George'un anısına yaptırılmış bir anıt müze iken zamanla genişleyerek ülke tarihine ait eserler içermeye başlamış. İki ayrı binadan ve bu binalar arasında (bir tanesinin 5. George'a ait olduğu) eski araba koleksiyonundan oluşuyor. Eski dönemlere ait insan kemikleri ve çeşitli tarihi fotoğraflara sıkça rastlanıyor. Yetişkinler için giriş ücreti 6,500 Tanzanya şilini. Müze 9.30 - 18.00 saatleri arasında açık. Botanik bahçeye çok yakın. Gelmişken vakti olanlar bu bahçeyi de gezebilirler.
Şehirde bir başka ulusal müze Darüsselam Köy Müzesi, Tanzanya'nın farklı kültürlere sahip yerel halkının evlerinden oluşuyor. Merkezden biraz uzakta olduğundan araçla gitmek daha uygun olacaktır.
Şehirde yapılabilecek diğer bir aktivite, kıyı şeridi boyunca yürüyerek sahile ulaşmak. Yol kenarlarında mutfak gereçleri, şapka-penye, meyve ve türlü türlü balık satıcılarına rastlanabilmektedir. Sahilin çok temiz olduğu söylenemez.
Şehirdeki günlük yaşama daha yakından tanıklık etmek için de merkezdeki kent pazarlarına gidilebilir. Bunlardan en meşhuru Kariakoo bölgesinde yer alıyor. Açık alanında meyve-sebze satıcılarından papaya ve kırmızı muz gibi, bölgede çokça bulunan yiyecekler alınabilir. Marketin kapalı kısmında ise baharatların, bakliyatların satıldığı dükkanlar bulunuyor. Market çevresinde, kullanılmış şarj aletleri, pil ve bilgisayarlar için antivirüs cd'si gibi ilginç ürünler satan satıcılarla da karşılaşılabiliyor.
Darüsselam gezisi için bir gün yeterli olacaktır. Vakit ayırıp şehirdeki diğer önemli yerlerden, Birinci Dünya Savaşı'nda mücadele etmiş askari askerleri (sömürge ordularındaki yerel askerler) anısına yapılmış Askari Anıtı (Askari Monument) ve sahil şeridinde bulunan St. Joseph's Katedrali de gezilebilir. Jamhuri Caddesi'nde ise yemek yenebilecek güzel restoranlar bulunuyor.
0 yorum:
Yorum Gönder