1 Aralık 2014 Pazartesi

Aralık 01, 2014 tarihinde, tarafından

Seyahat Yardımcısı : Pekin (Çin)


Çin'in görülmezse olmazı, kültür dolu, sıcak mı sıcak başkenti: Pekin.

İstanbul'dan yaklaşık 9 saatlik aktarmasız uçuşla Pekin Capital havaalanına varılabiliyor. 800 liraya bir aktarmalı tek yön bilet bulmak mümkün. Mümkünse gece/sabaha karşı yolculuk yapın çünkü yol yorgunluğu üstüne Türkiye ile 5 saatlik zaman farkını ekleyince güne yeni başlamak zor olabilir.

Havaalanından merkez diyebileceğimiz Tiananmen Meydanı'na otobüs+metro veya airport express+metro ile ulaşılabiliyor. Airport express metrosu ile Dongzhimen durağına 6 yuan ödeyerek ulaşabilirsiniz. Buradan Line 2 ve sonra Line 1 hatlarına ücretsiz aktarma yaparak merkeze varabilirsiniz.

Evinize/otelinize yerleştiğinizi varsayarsak görülecek ilk yere Tiananmen Meydanı'ndan çok yakınız: Forbidden City. Buraya girişte oldukça kalabalık bir sıra oluyor ve içeride uzunca vakit geçirileceği için yanınızda yiyecek ve özellikle su bulundurmayı ihmal etmeyin. (Su fiyatları 2 ile 3 yuan arasında değişiyor.) Girişte verilen travel guide'larda Türkçe seçeneği de bulunuyor. Giriş 60 yuan.





Forbidden City'nin girişi ile çıkışı apayrı uçlar. Bu yüzden turunuzu dairesel yapmayın. Sağlı sollu gezerek enerjinizden tasarruf edebilirsiniz. Çıkışa yakın, Imperial Palace Garden (Yu Hua Yuan)'da biraz dinlenebilirsiniz.


Çıkışa yakın bir metro malesef yok. Sağa dönüp yürürseniz Dongsi, düz giderseniz Nanluoguxiang, sola dönerseniz Xisi durağına varacaksınız. Metro ile tekrar Tiananmen Durağına gelip meydanı gezebilir, yakınlardaki alışveriş yerlerini ziyaret edebilirsiniz. Eğer vaktinizi verimli kullandıysanız sırada buraya yakın yerlerden Yonghegong (Lama) ve Temple of Confucius tapınakları var. İkisine de metro ile Line-2'den Yonghegong durağında inerek Yonghegong caddesi yönünde yürüyerek ulaşılabiliyor. (Confucius, Lama tapınağının karşısındaki ara sokakta bulunuyor.) Yonghegong saat 16.30'da kapanıyor, girişi 25 yuan. (Yanında bir adet tanıtım CD'si hediye ediyorlar.) Confucius ise 17.00'de kapanıyor ancak 30 yuan olan bilet satışı 16:30'da bitiyor. Metrodan indikten sonra yürünen yolda satılan plastik/cam kaplardaki yoğurtlardan mutlaka yiyin. (Fiyatı 5-6 yuan arasında) Doyurucu ve cok lezzetli.

 Lama Temple girişi




Confucius Temple içi

Akşamüstü gidilebilecek en kalabalık bölge Wangfujung Caddesi. Hava kararınca canlılığı artan bu caddede hediyelik ilginç eşyalar ve yiyecekler bulmak mümkün. Line-1 metrosu ile bu caddenin girişine çıkılabiliyor. Çin'de böcek nerede yenir derseniz ya da sadece merak ederseniz buranın öyle bir sokağı var ki mutlaka görmelisiniz. Caddede ilerleyince sol kısımda kalabalığı fark edeceksiniz. Kalabalığı fark edemeseniz bile kokuyu hissedeceksiniz. Bu kokuya dayanıp içeride vakit geçirebilmek sağlam bir mide istiyor. Bunun sebebi satılan böcekler değil. Tarif edilemeyecek bir yağ kokusu. Alışırsanız içerisi gayet eğlenceli bir yer.
Saat 22.00 gibi Wangfujung Caddesi'nde neredeyse kimse kalmıyor.

Wangfujing Caddesi genel görünüm

Wangfujing Caddesi'nin yiyecek bölümü




Çin Seddi'ni görmeden olmaz. Buraya ulaşım için otobüs ya da taksi kullanılıyor. Otobüs ağır gittiği ve uzun kuyruklarda beklemek gerektiği için taksi kullanılması daha mantıklı gibi duruyor. (Otobüs durakları metro Line-2 Jishuitan yakınlarında yer almakta.) Taksi ile sıkı bir pazarlik yapmalısınız. 4 kişi 600 yuana gidiş-dönüş için anlaşılabiliyor. 
Çin Seddi'nin birden fazla girişi var ve bu girişler arası, yürüme mesafesi değil. Ayrıca, boylu boyunca bir yürüyüş turu yapmak hem bünye olarak hem de yasak olduğu için imkansız. Giriş için Pekin'e en yakın noktalardan Badaling veya Shuiguan girişlerinden birini seçebilirsiniz. Ben bilinçsizce Shuiguan girişine gitmiştim. Burası nispeten sakin ama oldukça engebeli bir kısım. Badaling girişine teleferik ile çıkılabiliyormuş ve teleferik manzarası çok güzelmiş. Teleferik sırası için de ayrı bir kuyruk oluyormuş. Tercih sizin.


Çin Seddi'nde turist olmak sizi çok mutlu edecek. Buranın yerel turistleri size karşı çoook sıcakkanlı davranacaklar, hediye bile verenler olacak. Kısa bir tur süresince bir düzine insan sizinle fotoğraf çektirmek isteyecek. 
Çin Seddi'nde yürürken çok enerji kaybedebilirsiniz. Yanınıza yiyecek ve içecekle gidin çünkü içeride 2 katından fazla fiyattalar.

Pekin'de gezmek için en az 3 gün ayırmalısınız. Vakit bulursanız Temple of Heaven ve özellikle Summer Palace'ı görmelisiniz. İkisine de metro ile ulaşılabiliyor.
Pekin'de metro ile ulaşım 2 yuan. Metro günün belirli saatlerinde inanılmaz derecede kalabalık oluyor. Metrobüs kültürüne alışıksanız yabancılık çekmeyeceksiniz.

Şehirde bolca şemsiyeli insan görebilirsiniz. Uzaktan bakınca güzel bir renk cümbüşü şeklindeler. Yakınlarınızda ise dikkatli olun çünkü etrafı pek önemsedikleri söylenemez.

Pekin'de Çin'in genelinde olduğu gibi İngilizce bilen insan bulmak zor. Üniversite öğrencileri bile ne dediğinizi anlayamayabiliyor. Bazı taksiler turistlerle konuşmak için çeviri programlarından faydalanıyor.

Son olarak ülkede internete erişimde "büyük" bir engel var. (Great Firewall of China) Google, Facebook gibi sitelere erişim yok. Instagram ve Swarm gibi uygulamaları çoğunlukla bilmiyorlar. Kendi alternatif sitelerini kullanıyorlar.


      edit

0 yorum:

Yorum Gönder