2 Ocak 2016 Cumartesi

Ocak 02, 2016 tarihinde, tarafından

Seyahat Yardımcısı : Varşova (Polonya)

Varşova Polonya Old Town Denizkızı warsaw

Marie Curie'nin doğduğu topraklarıyla, deniz kızı heykelleriyle dolu meydanlarıyla, Polonya'nın başkenti ve İstanbul'un kardeş şehri : Varşova.

İstanbul'dan yaklaşık 2 saat 30 dakikalık bir uçak yolculuğunun ardından Chopin Havaalanı'na ulaşılıyor. Türkiye'den doğrudan uçuş sayısı az ve ücretleri pahalı olduğundan aktarmalı uçuşlar tercih edilebilir. Aktarmasız uçuşların neredeyse yarı fiyatına tek aktarmalı uçuşlar bulunuyor.

Şehrin tüm görülecek yerleri merkez Śródmieście semtinde bulunuyor. Havaalanı'nda şehir merkezine 175 numaralı otobüslerle kolaylıkla ulaşılıyor. Otobüs durağının önündeki otomatlardan 4.4 zloti (2015 yılı itibariyle bir zloti 0,75 Türk lirasına denk geliyor) karşılığında otobüs bileti alınabilir. Otomatlarda kredi kartı da geçmektedir. 175 numaralı otobüs, şehrin en yüksek binası olan Bilim ve Kültür Sarayı'nı geçtikten sonra sola, meşhur Krakowskie Przedmieście caddesine girecektir. Bu cadde üzerinde Polonyalı ünlü şair Adam Mickiewicz'in heykeli, Pałac Prezydencki, Pałac Potockich gibi konakların yanısıra Varşova Üniversitesi ve birkaç kilise yer alır. Caddenin sonu Old Town'a (Stare Miasto) uzar.

Stare Miasto bölgesinde iki meşhur meydan bulunur. Bunlardan ilki olan ve Stare Miasto'nun girişi kabul edilen Plac Zamkowy (Castle Square), ortasındaki Kolumna Zygmunta (Sigismund's Column) sütunu ve yan tarafındaki Zamek Krolewski Kraliyet Sarayı ile dikkat çeker. Uzunca bir süre Polonya (o dönemde Lehistan olarak biliyoruz) ve İsveç kralı olarak görev yapan III. Zygmunt Waza'nın, Polonya'nın başkentini Krakow'dan Varşova'ya taşımasının ardından anısına yaptırılan bu sütun ve heykel, 2. Dünya Savaşı esnasında Varşova Ayaklanması'nda yıkılmış, savaşın ardından yeni bir sütun ile tekrar dikilmiş. Zamek Krolewski ise 13. yüzyılda yapılmış, yıllarca kraliyet mensuplarının ikamet ettiği, çoğu kere yıkılıp yeniden inşa edilen, günümüzde müze ve çeşitli zamanlarda konser mekanı olarak kullanılan, Polonya sembollerinden bir bina. Binanın bir yanında Kolumna Zygmunta'nın eski sütununun bir parçası bulunur. Sarayın içi 23 zloti karşılığında gezilebilmektedir.

Plac Zamkowy Castle Square Kolumna Zygmunta Sigismunds Column
Plac Zamkowy, çoğu insanın buluşma yeri ve rehberli turların başlangıç noktası olduğundan gece gündüz kalabalık bir meydan

Stare Miasto'nun tam ortasında yer alan, bölgenin diğer meydanı Rynek Starego Miasta (Old Town Market Place), etrafını çevreleyen tarihi binaları, hediyelik eşya dükkanları ve restoranlarıyla şehrin turist popülasyonunun en yüksek olduğu yerlerden biridir. Meydanın ortasında yer alan deniz kızı heykeli (Pomnik Warszawskiej Syrenki) ise Varşova'nın sembolü olarak kabul edilen, şehirde çokça bulunan deniz kızı heykellerinden biridir. Efsaneye göre Old Town bölgesinde nehir kıyısında dinlenmekte olan deniz kızı, bir tüccar tarafından kaçırılarak bir kulübeye hapsedilir. Ağlamasını duyan balıkçılar denizkızını kurtarırlar. Bunun üzerine denizkızı, şehri ve şehir halkını korumaya ant içer. Bu sebeple de bir elinde kılıç diğer elinde kalkan taşımaktadır.

Rynek Starego Miasta, Plac Zamkowy ile aynı kaderi paylaşarak Varşova Ayaklanması sırasında büyük oranda tahrip olmuş, savaşın ardından orijinaline uygun olacak şekilde yenilenmiştir. Şehrin ünlü müzesi Museum of Warsaw da bu meydanda yer alır.

Rynek Starego Miasta Old Town Warsaw varşova
Rynek Starego Miasta'nın dört köşesine, her köşedeki en meşhur ev sakininin ismi verilmiş:        Zakrzewski (belediye bşk), Barss (avukat), Kollataj (papaz) ve Dekert (belediye bşk)

Stare Miasto'nun iki meydanını birleştiren yollardan biri olan Kanonia Caddesi'ni de mutlaka görmek gerek. Bu cadde üzerinde, St. John's Cathedral karşısında, eski zamanlarda bir rahip rütbesi olan Canon'lara ait evler bulunduğundan plac Kanonia (Canon Square) adı verilen yerde yol üzerinde bir adet çan dikkat çekecektir. Bu çanın, şehrin çan kulesine asılması planlanırken çatladığı için mevcut yerinde bırakıldığı ve yüzyıllarca orada kaldığı söylenmektedir. Etrafında üç tur dönmenin iyi şans getirdiğine inanıldığından turistler de bu ritüeli gerçekleştirmektedirler. Çanın arkasındaki evlere bakıldığında çok ama çok küçük cepheli bir apartman da bölgedeki turistlerce gözden kaçmamaktadır.

Canon Square kanonia
Eskiden dış cephe alanına göre vergi alındığı dönemlerde bir ev sahibinin az vergi vermek için bu şekilde inşa ettirdiği bina, çanın arka tarafında yer alıyor

Şehrin Old Town'u olduğu gibi bir de New Town'u (Nowe Miasto) var. Bu iki bölgeyi sınırlandıran ise Barbakan Warszawski adında bir tarihi kule (barbakan, bir şehrin veya kalenin dışarısındaki gözetleme / savunma kulesi anlamına geliyor). Kulenin tarihi bir zafere tanıklık etmişliği yok. Civarı korumak için pek gerekli olmadığı kanısına varılıp bir kısım taşları zamanla ev yapımında kullanılmış. Varşova Ayaklanması sırasında hemen hemen yok olmuş, günümüzde aslına uygun olarak restore edilmiş olarak turistleri karşılıyor. Rynek Nowego Miasta (New Town Market Square) meydanı ve başta Kościół Mariacki ve St. Kazimierz Church olmak üzere çevresindeki kiliseler Nowe Miasto'da görülebilecek yerlerden. New Town, Old Town dışında yapılan ilk yerleşim yeri olduğundan bu ismi almış. Yoksa hemen hemen Old Town kadar eski bir muhit. Ayaklanmalar sırasında tüm önemli merkezler gibi burası da büyük oranda yıkılıyor, daha sonra yeniden inşa ediliyor.

Barbakan Warszawski barbican
Barbakan Warszawski, Krakow'dakinin ardından Polonya'nın ikinci en büyük barbakanı

Stare Miasto ve Nowe Miasto birlikte Starówka olarak da biliniyorlar. Bu iki merkezin Ogród Krasińskich (Krasiński Garden) ve Ogród Saski (Saxon Garden) isimli iki büyük parkı var. Ogród Krasińskich'deki Pałac Krasińskich (Krasiński Palace), Ogród Saski'deki Grób Nieznanego Żołnierza (Meçhul Asker Anıtı) dikkat çekiyor. Birçok ülkede yer alan, isimsiz savaş kahramanlarının anısına dikilen yapılardan Polonya'daki en bilineni olan bu anıt, 1914-1921 yılları arasında ülkeleri için savaşlarda hayatını kaybetmiş Polonyalı isimsiz askerlere istinaden dikilmiş. Başında yılın her günü nöbetçi askerler beklemekte, saat 12.00'de asker değişim töreni yapılmaktadır.

Grób Nieznanego Żołnierza Meçhul Asker Anıtı Tomb of the Unknown Soldier Warsaw
Anıttaki mezarda, Sovyetlerle yapılan Lwów Savaşı'nda ölen bir askerin külleri bulunuyor. Bu kişiyi ise savaşta oğlunu kaybedip naaşını bulamamış bir anne seçmiş

Śródmieście içerisinde, diğer turistik yerlere göre nispeten uzakta, şehrin en büyük parkı  Łazienki Królewskie (Łazienki Park) yer alıyor. Polonya Krallığının (Lehistan) son hükümdarı II. Stanisław August Poniatowski tarafından inşa ettirilen parkta Pałac Łazienkowski (Łazienki Palace) ve karşısındaki amfi tiyatro, Myślewicki Sarayı, Kraliyet Seraları, en çok ilgi çeken yapılardır.  Park içerisinde çokça anıt bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, Polonya'nın en ünlü müzisyeni Chopin'e ait olanıdır. Mayıs ve Eylül ayları arasında her Pazar günü saat 12.00 ve 16.00'da  bu anıtın yanında Chopin konserleri verilmektedir.

Łazienki Palace
Łazienki Palace, kralın yazları ikamet yeri olması için mevcut bir hamamdan saraya dönüştürülmüş. Łazienki, Lehçede 'hamam' anlamına geliyor

Łazienki Palace
Łazienki Palace'dan göl ve amfi tiyatro manzarası

Varşova'nın yakın zamandaki sembollerinden biri de Bilim ve Kültür Sarayıdır (Pałac Kultury i Nauki). Sovyetler tarafından inşa edilmiş, içerisinde kütüphane, sinema ve tiyatro salonları, çalışma ofisleri ve fuar alanı barındıran, şehrin en yüksek binasının terasından 20 zloti karşılığında şehir manzarası izlenebilir.

bilim ve kültür sarayı varşova Pałac Kultury i Nauki
Kulenin saati 2000 yılı etkinliği kapsamında sonradan eklenmiş

bilim ve kültür sarayı varşova Pałac Kultury i Nauki
Bilim ve Kültür Sarayı terasından Varşova manzarası. Sağ taraftaki yeşil yer Saxon Garden. Biraz daha arkası da Old Town bölgesi

Varşova 2 günde rahatça gezilebilecek bir şehir. Bahsedilen yerlerin hepsi de birbirine yürüme mesafesinde bulunuyor. Şehrin eski bir tarihi olsa da 2. Dünya Savaşı sırasında özellikle Varşova Ayaklanması sonrasında büyük bir kısmı yıkıldığı için yapılarda o tarihi hissi bulmak biraz zor. Yine de  her şeyin aslına uygun olarak restore edildiğini belirtmekte fayda var.

Varşova'da Pierogi adı verilen Polonya mantısı ve özellikle meydanlarda satılan şekilli dondurmaları buraya gelip de tadına bakılması gereken yiyeceklerden.

      edit

0 yorum:

Yorum Gönder