27 Mart 2015 Cuma

Mart 27, 2015 tarihinde, tarafından

Seyahat Yardımcısı : Marakeş (Fas)


Fas'ın turizm mabedi, labirent sokaklı kızıl şehir; Marakeş

Türkiye'den Marakeş'e aktarmasız uçuş bulunmuyor. Aktarmalı tariflelerle yolculuk yapmak yerine Fas'ın Kazablanka şehrine yolculuk yapıp buradan Marakeş'e trenle geçilebilir. Kazablanka Mohammed V. Havaalanı'ndan Marakeş'e gitmek için önce Kazablanka Casa Voyeur trenine 40 dinar ödeyerek binmek gerekiyor. Ardından Marakeş trenine ayrıca bilet almak gerekiyor. Kazablanka'ya ulaşım ve genel bilgiler için bu sayfaya göz atılabilir.

3 saat süren Casa Voyeur - Marakeş yolculuğu için yaklaşık 90 dinar ödemek gerekiyor. (Dinar birimini 10'a bölerek 2015 yılı için kabaca euro karşılığı hesaplanabilir.) Trenler birinci ve ikinci sınıf olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Birinci sınıf biletler daha pahalı. Yolculuk için ekstra konfor aramak isteyenler bu biletleri tercih edebiliyor.

Marakeş tren istasyonundan şehrin kalbi olarak adlandırılabilecek Medina bölgesine taksilerle ulaşılabildiği gibi, yaklaşık 40 dakikalık bir yürüyüşün ardından da ulaşılabiliyor. Fazla yükü olmayanlar portakal ağaçlarıyla dolu kaldırımlardan geçerek şehrin genel havasını görmek için yürümeyi tercih edebilir.

Medina duvarlarla örülü bir bölge. Birden fazla girişi mevcut. Ana girişinde büyük köşeli minareli Koutoubia Camii yer alıyor. Bu cami, Marakeş'in en meşhur ve en büyük camisi. Fas'daki diğer tüm camiler gibi ibadet saatleri haricinde içeri girilmesine izin verilmiyor. İçerisi Kazablanka'daki II. Hasan Camii gibi görkemli değil. Medina'nın girişinde olması ve yüksekliği sayesinde Medina ara sokaklarında yön tayin etmede oldukça işe yarayan bir sembol olarak kullanılabilir.

Koutoubia Camii'nin karşısında, kenarında at arabalarının yer aldığı sokağın hemen ilerisindeki kalabalık alan, meşhur Jemaa el-Fna meydanı. Marakeş'in sembolü olan bu meydan gündüz ve geceleri iki farklı kimliğe bürünüyor. Gündüzleri çalgıcılar, yılan oynatıcılar, hikaye anlatıcılar, fotoğraf çekilip bahşiş isteyen özel giyimli insanlar ve seyyar satıcıların yer aldığı bu meydan akşam üzerleri kısa süre içerisinde yemek standlarına dönüşüyor. 


Fas'ın meşhur yiyecekleri harira, tajin, kuskus'un yanısıra kelle, ayak, tavuk, balık, salyangoz gibi bir çok farklı yiyeceğin satıldığı onlarca seyyar kabapçı bulmak mümkün. Oturulan her masada standart olarak zeytin tabağı getiriliyor. Etrafta çokça taze meyve suyu satıcısı de yer alıyor. 


Yemek yemek için birçok alternatifi barındıran bu bölgeden geçerken çalışanlar müşterileri kendilerine çekmek için biraz fazla zorlayıcı olarak rahatsız edebiliyorlar.


Jemaa el-Fna'daki yiyecekler oldukça makul fiyattan satılıyor.

Medina ara sokakları souk denilen tarihi çarşıları barındırıyor. Bu bölgelerden çeşitli hediyelik eşya ve kıyafet alınabiliyor. Souk'larda adım başı bir motorsikletli ve sivri kukuletalı giyinmiş berberiye rastlanıyor.

Souk'larda gezerken Bin Yusuf medresesi tabelası dikkat çekebilir. Bu hoş mimarili tarihi yere 50 dirhem ödeyerek girilebilmekte. Ara sokakların ardından Fas'ın meşhur tabakhanelerinden bazılarını görmek mümkün. Bu tabakhanelerin bulunduğu yerin sorulduğu kişiler rehberlik ve tabakhanede fotoğraf çekim ücreti isteyebilirler. Souk'lardaki teraslı kafelerde nane çayını yudumlayıp kent manzarası izlenebilir.

Marakeş'te Medina dışarısında meşhur Majorelle bahçeleri bulunuyor. Farklı türde ağaçların yer aldığı bu meşhur bahçeye giriş için 50 dirhem ödemek gerekiyor. İçerisindeki müzenin giriş ücreti ise 25 dirhem.



Marakeş'te kalmak için Medina içerisindeki otantik oteller tercih edilebilir. Medina'da çok sayıda birbirine benzeyen dar sokaklar olduğu için otelin tam konumunu bilerek gitmekte fayda var. Marakeş yerlileri adres tarifi konusunda pek yardımsever değil. Gideceğiniz yere götürmek için bahşiş istiyorlar. Hatta bazıları işi o kadar büyütmüş ki, turistik mekanların girişinde veya yol kenarlarında pusu kurup turistlerin yolunu keserek mekanın kapalı olduğu/yanlış yoldan gittiklerini, kendisini takip etmeleri gerektiğini söyleyebiliyor. Takip edenleri de bahşişini almadan bırakmıyorlar. Yol konusunda sıkıntı yaşamamak için turistlerin yanlarında gps cihazı taşımasında fayda var.

Medina içerisinde yer alan otellerden biri.

Marakeş, Fas gezisinin belki de en uzun tutulması gereken durağı. Temel turistik bölgeler 2 günde gezilse de bu farklı kültürü daha iyi tanımak için daha uzun süreli bir gezi planlamak uygun olacaktır. Sahra çölü, Atlas dağları, çeşitli liman kentleri için birbirinden farklı tur seçenekleri için otellerden veya Medina içerisindeki tur şirketlerinden bilgi alınabilir. Tur şirketleri ile pazarlık yapılarak liste fiyatının altında tur ayarlanabilmektedir.

Marakeş'ten Türkiye'ye Kazablanka üzerinden dönmek için şehir trenlerine binerek Kasablanka Casa Voyeur durağına, oradan da Mohammed V. Havaalanı'na gidilebilir. Trenler günün çeşitli saatlerinde, yoğunluğa bağlı olarak yavaş gidebilmekte. Bu yüzden uçak saatine yakın tren yolculuğundan olabildiğince uzak durmakta fayda var.
      edit

0 yorum:

Yorum Gönder